Wednesday, March 11, 2015

Setelah Lama Tak Post

Assalamualaikum,


:)


Haiii..lamanya tak tulis blog..terlalu banyak cerita yang nak dikisahkan. Aku rindu nak mengarang. ye walaupun mengarang bukan minat aku sangat tapi dengan mengarang aku tak pernah rasa stress. So aku suka mengarang. Walaupun mungkin kalau mengikut tatabahasa bahasa Malaysia banyak salah, tapi selagi yang membacanya dapat membaca okeyy la tu kann..heee. Aku suka bila kalau lecturer bagi test atau quiz yang suruh mengarang. Sebab aku tak perlu menghafal dan semuanya bergantung sepenuh pada otak aku sahaja dan fakta-fakta yang pernah aku baca. Kalau tak baca tak boleh mengarang juga sebenarnya.

Lamanya aku dah tinggal kampung halaman. Eh tapi mesti la ada balik kampung juga. Maksud aku dah lama aku bermaustatin kat negeri orang. Macam tak percaya. Tapi lama tak lama pun nak masuk dua tahun je pun. Tapi aku rasa lama la juga. Sebab sepanjang tempoh tu macam-macam perkara dan peristiwa yang aku tempuh. Pengalaman kat negeri orang ni banyak mematangkan aku, banyak mengajar aku pasal erti kehidupan, kenal diri sendiri. Sebelum ni mungkin aku boleh katakan aku ni seorang low confident level jugak punya orang. Tak yakin pon nak cakap kat depan. Dengan orang yang baru kenal. Sekarang? Hmm tak laa berani sangat..haha..tapi walau tangan yang menggeletar sekurang-kurangnya aku dah tak rasa segan nak cakap kat depan dan nak berconfident bila cakap dengan orang lain. Mungkin bagi orang lain..elehhh itu je.. tapi dalam tempoh singkat ini iaitu dua tahun ini sedikit-sebanyak dah membentuk diri aku. Aku sudah lebih jelas dengan matlamat aku. Tinggal nak berani je lagi. Haha =_="

Bila berjauhan dengan family ni kita ada kawan-kawan kat sini je buat teman gelak tawa, nangis suka duka, bila kita kesunyian. Alhamdulilah aku dipertemukan dengan pelbagai sahabat disini. Tak sedetik pun aku rasa sunyi walau aku berjauhan dengan family. Merekalah peneman aku kat sini. Masak, buat program, assignment, dan macam-macam lagi aktiviti yang dilakukan bersama-sama. Tak kiralah dari kawan serumah sampailah rakan sekelas. They are awesome!

Hari demi hari berlalu. Macam-macam perasaan ada. Kadang rasa penat nak nangis sebab manusia. Manusia tak sempurna. Ada hari dia menyenangkan ada hari dia menyakitkan. Allah jentik aku dengan ujian yang kecil aku sudah rasa rebah, rasa dah tak sanggup. Allahu Akhbar! Masih lemah iman. Masih banyak perlu aku belajar dalam hidup ni. Ujian ni mematangkan. Semoga aku kuat. Semoga kita kuat. Bergantung pada Allah jua kau takkan pernah kecewa. :)

Kalau cerita pasal masa depan pulak aku tak tahu la. Haa beratnya nak bayangkan. Tempat praktikal pun aku tak tahu kat mana la nak pergi. Since GST pun dah nak dekat ni, ingat nak pergi cari kat luar bandar je..hmmm entahlah tak buat keputusan lagi. Fokus study dulu la. Kerja? Langsung la tak boleh nak bayangkan. Hmmm macam-macam nak fikir ni. Kena start merancang dah ni. Ayoyoyokk!

Sebenarnya banyak lagi aku nak cerita. Tapi aku dah tak ingat. Sebab dah peram lama sangat dalam otak kan. Dah jam. Hmmm..cuma nak cakap..aku harap perubahan ni tak mati disini, tak habis walaupun aku dah sambung belajar malah bertambah lagi. Aku tak tahu apa lagi akan jadi pada masa depan aku. Susah juga sebenarnya nak berubah. Lagi kau cuba lagi banyak cabaran. Cabaran itulah sebenarnya mengekalkan lagi perubahan kau. Sama ada kau jatuh atau terus bangkit. Semoga aku terus istiqomah walaupun aku dah jauh dengan mereka. Aku tak habis belajar lagi tapi dah rindu mereka. Semoga perjalanan ini perjalanan yang bermakna dan penuh dengan kemanisan iman. Aku harap aku kuat. Sentiasa kuat. Aku merancang Allah juga merancang, yang pasti perancangan Allah itu lebih baik.

Doa untuk aku. Doa untuk diri kita. Doa untuk saudara-saudara kita. Supaya kita sentiasa lurus dijalanNya. Supaya generasi kita tidak membesar dengan sia-sia :)

Sekian dahulu nukilan kali ini,

Assalamualaikum..

P/S : Kalau kau fikir jodoh itu rahsia Allah, maut juga rahsia Allah..tak tahu mana satu yang datang dahulu. :)
TERIMA KASIH SUDI BACE :) SUKE? KLIK LIKE ;)

0 Pendapat: